fbpx

Fibromialgija je hronični sindrom koji može izazvati rasprostranjeni bol u telu, umor i kognitivne probleme. Osoba može pomešati simptome fibromialgije sa simptomima artritisa ili upale zglobova. Fibromialgija ne uzrokuje upalu i oštećenje zglobova ili mišića, ali može povećati osećaj bola u zglobovima ili mišićima kod osobe. Fibromialgija se javlja uglavnom kod žena.

Simptomi:

– rasprostranjeni bol
– ukočenost zglobova i mišića nakon spavanja
– glavobolje
– nepravilni obrasci spavanja
– peckanje i utrnulost u rukama i stopalima
– sindrom nemirnih nogu
– osetljivost na hladnoću ili toplotu
– poteškoće sa pamćenjem i koncentracijom, poznate kao “fibro magla”
– umor

Neke osobe mogu imati i sledeće simptome:

– problemi sa vidom
– mučnina
– problemi sa mokrenjem
– brzo povećanje telesne težine
– vrtoglavica
– simptomi slični prehladi ili gripu
– problemi sa kožom
– depresija i anksioznost
– post traumatski stresni poremećaj
– problemi sa disanjem

Simptomi se mogu pojaviti u bilo kom trenutku tokom života osobe, ali su najčešći u dobi između 30 i 50 godina.

Iako ne postoji test za fibromialgiju, lekari mogu zahtevati laboratorijske testove i rendgenske snimke kako bi isključili stanja koja liče na fibromialgiju.
Ne postoji nijedan poznati uzrok fibromialgije. Genetika, traumatski emocionalni ili fizički događaji i poremećaji spavanja i raspoloženja mogu doprineti ovom stanju.
Trenutno ne postoji lek za fibromialgiju. Međutim, lekovi, vežbe, akupunktura i bihejvioralna terapija mogu pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvaliteta sna.
Fibromialgija je čest uzrok hroničnog generalizovanog muskuloskeletnog bola. Osoba može biti izložena većem riziku od fibromialgije nakon traumatske povrede. Reumatoidni artritis, druge autoimune bolesti, kao što je lupus, i genetski faktori takođe mogu povećati verovatnoću da osoba razvije ovo stanje.

Lečenje

Reumatolog ili drugi specijalista će osmisliti program lečenja koji će pomoći u upravljanju stanjem. Ovo obično uključuje kombinaciju farmakoloških i nefarmakoloških terapija. Pošto je fibromialgija sindrom, svaka osoba će doživeti drugačiji skup simptoma i biće neophodan individualni plan lečenja. Lečenje može uključivati neke ili sve od sledećeg:

– program vežbi
– akupunktura
– psihoterapija, kao što je kognitivna bihejvioralna terapija (CBT)
– kiropraktika
– masaža
– fizikalna terapija
– tehnike smanjenja stresa
– lekovi, kao što su antidepresivi, relaksanti mišića i lekovi protiv bolova u nervima

Dijeta

Ishrana osobe je važan deo svakog plana lečenja. Određene promene u ishrani mogu pomoći pojedincu sa fibromialgijom da živi i upravlja svojim stanjem.

One uključuju:

Konzumiranje visokoenergetske hrane sa niskim sadržajem šećera: Hrana kao što su bademi, pasulj, ovsena kaša, avokado i tofu mogu pomoći u povećanju energije tokom dana, pomažući kod umora koji se javlja kao rezultat ovog stanja.

Uklanjanje hrane koja sadrži gluten: Studije sugerišu da uklanjanje hrane koja sadrži gluten iz ishrane može pomoći u smanjenju bolova od fibromialgije.

Dostizanje ili održavanje umerene telesne težine i pridržavanje uravnotežene dijete su od vitalnog značaja za opšte zdravlje i mogu poboljšati kvalitet života osobe.

Studije su otkrile da su ljudi sa fibromialgijom i gojaznošću pokazali poboljšanje kvaliteta života i simptoma bola nakon što su izgubili težinu.

Uzroci

Tačan uzrok fibromialgije je nejasan. Međutim, trenutno razmišljanje u oblasti reumatologije sugeriše da je fibromialgija rezultat problema sa obradom bola u centralnom nervnom sistemu (CNS). Nekoliko faktora može povećati rizik osobe od razvoja fibromialgije:

– stresan, traumatičan fizički ili emocionalni događaj, kao što je saobraćajna nesreća
– ponavljajuće povrede
– nasledni faktor
– reumatoidni artritis ili druga autoimuna stanja, kao što je lupus
– CNS problemi

Dijagnoza

Može potrajati neko vreme da se potvrdi dijagnoza fibromialgije, jer simptomi podsećaju na simptome drugih stanja, kao što su hipotireoza, autoimuni poremećaji ili Lajmska bolest. Lekar treba da isključi ova stanja pre nego što dijagnostikuje fibromialgiju.

Američki koledž za reumatologiju ustanovio je tri kriterijuma za dijagnostikovanje fibromialgije:

  1. bol i simptomi tokom prethodne nedelje, kao i nivoi umora, neosvežavajući san ili kognitivni problemi
  2. simptomi koji su prisutni najmanje 3 meseca
  3. nema prisustva drugog zdravstvenog stanja koje bi objasnilo simptome
Mesta bolova

Ranije su lekari često procenjivali takozvane osetljive tačke da bi dijagnostikovali fibromialgiju. Međutim, zdravstveni radnici više ne koriste nežne tačke kao dijagnostički alat. Nežne tačke su delovi tela gde osoba sa fibromialgijom najverovatnije oseća jak bol. One uključuju:

– potiljak
– unutrašnje delove kolena
– spoljni delovi laktova
– vrat i ramena
– spoljašnji bokovi
– gornji deo grudnog koša

Komplikacije

Fibromialgija može uticati na kvalitet života osobe, uticati na fizičku pokretljivost i povećati rizik od hospitalizacije.

Prognoza

Kao što smo rekli, trenutno ne postoji lek za fibromialgiju, a osoba može imati njene simptome do kraja života. Međutim, planovi lečenja koji kombinuju lekove sa fizičkim i mentalnim terapijama mogu im pomoći da dugoročno upravljaju svojim stanjem.

Za bilo kakva dodatna pitanja stojimo vam na raspolaganju, putem email adrese info@stretch-well.com ili broja telefona +381 69 78 78 18 preko kojeg možete i zakazati tretman istezanjamasažu ili trening u našem centru.

Uroš, Stretch Terapeut