fbpx

https://stretch-well.com/smanjite-bol-u-kolenu-ovim-vezbama/Hiperekstenzija kolena (Genu recurvatum) predstavlja povećanu ekstenziju u zglobu kolena koja čini da noge budu oblika sablje, pa se zato često nazivaju i „sabljaste noge“. Posmatrano bočno, ugao koji zaklapaju natkolenica i potkolenica iznosi 180, odnosno 0 stepeni, ali može biti prisutna i fiziološka hiperekstenzija do 3-4 stepena usled uticaja različitih faktora. Sve preko ove granice se smatra patološkom hiperekstenzijom, i ako je tu granicu jako teško odrediti.

Kako nastaje ovaj deformitet?

Postoje brojna stanja koja mogu dovesti do ovog deformiteta, najčešći su dečija paraliza, mišićna distrofija, multipla skleroza,…ali može nastati i usled nepravilnog vežbanja ili svakodnevnih loših navika. U osnovi svake hiperekstenzije kolena jeste slabost mišića zadnje lože u odnosu na mišiće sa prednje strane, odnosno m. quadriceps femoris-a. Usled narušene ravnoteže između ovih mišićnih grupa, naše telo nastoji da zauzme što stabilniji položaj koji često nije najpovoljniji za naše zglobove. Kada takav položaj pređe u naviku, posle izvesnog vremena nastaje deformitet.

Posledice hiperekstenzije kolena

Pošto naše telo funkcioniše kao jedna skladna celina, deformiteti u jednom zglobu utiču i na susedne zglobove koji pokušavaju da kompenzatornim položajima sačuvaju ravnotežu. U ovom slučaju, usled povećane ekstenzije u kolenu, karlica prelazi u prednju inklinaciju, odnosno rotira se prema napred i povlači sa sobom kičmeni stub, povećavajući mu lumbalnu krivinu. Ovi kompenzatorni pokreti karlice dovode do nepovoljne pozicije kičmenog stuba i javljaju se bolovi u donjim leđima. Položaj hiperekstenzije kolena je izuzetno nepovoljan za stajanje, hodanje i trčanje, pa je izvođenje ovih radnji bolno i vrlo neprijatno.

Kako se leči ovaj deformitet?

U najvećem broju slučajeva je dovoljan korektivni trening, dok neki ekstremni slučajevi zahtevaju hiruršku intervenciju. Ono na šta se treba fokusirati prilikom korektivnog treninga jeste:

  1. Jačanje mišića zadnje lože buta i glutealne regije
  2. Istezanje mišića prednje lože buta, odnosno quadriceps femoris-a
  3. Jačanje trbušnih mišića
  4. Istezanje mišića donjih leđa

Naravno, pre svega, savetujemo vas da se konsultujete sa fizijatrom ili ortopedom koji će uraditi detaljan pregled i dati vam odgovarajuću terapiju. Svaki deformitet se razlikuje i zbog toga je potrebna individualizacija prilikom određivanja terapije. Tretman u našem Centru za istezanje će u velikoj meri pomoći otklanjanju hiperekstenzije u kolenu. Pored tipičnog istezanja, mi koristimo i takozvano PNF istezanje koje uključuje i aktivaciju mišića, koja je neophodna prilikom otklanjanja uzroka ovog deformiteta.

Za dodatna pitanja, pozovite +381 69 78 78 18 ili nam pišite na mail info@stretch-well.com

Povezane teme:

Smanjite bol u kolenu ovim vežbama

Genu Valgum – “X noge”

Sava, Stretch Terapeut