fbpx

Postoji mnogo različitih tipova treninga, a u narednom tekstu ćemo vam detaljnije opisati neke od njih. Saznaćete šta je to trening sportskih performansi, kome je namenjen, kako se sprovodi i koji su benefiti ovog tipa treninga.

Sam naziv već otkriva otprilike šta se krije iza njega. Trening sportskih performansi je tip treninga u kome je sve okrenuto ka jednom cilju, a to je poboljšanje performansi sportiste. Dakle, ovaj program je namenjen amaterskim i profesionalnim sportistima, ali to ne znači da se sprovodi isključivo samo kod njih. Često se i rekreativci opredeljuju za ovakve treninge zbog njihove delotvornosti.

Razlike u treninzima sportskih performansi

U trenažnom procesu je veoma bitna individualizacija, zato ni jedan program treninga nije isti za sve, bar ne bi trebalo da bude. To pogotovu dolazi do izražaja u ovom slučaju, jer trening sportskih performansi mora da se prilagodi delu pripremnog perioda u kom se sportista trenutno nalazi, sportu kojim se on bavi, kao i samom sportisti i njegovim potrebama. Složićete se da golman u fudbalu, plejmejker u košarci i libero u odbojci nemaju iste potrebe kad su u pitanju motoričke sposobnosti. Namerno su navedene specifične pozicije jer i one takođe imaju veliki uticaj u formiranju ovog programa.

Kako se sprovodi ovaj tip treninga

Da bi se pravilno sproveo, trening sportskih performansi bi trebalo da bude:

  1. Specijalizovan – upravo ono što smo opisali u prethodnom delu
  2. Progresivan – ostvarivanje optimalnih rezultata tokom vremena, sa minimalnim rizikom od nastanka povrede
  3. Primenjiv – sve što se sprovodi na treningu mora da bude primenjivo i na takmičenju, odnosno utakmici

Kada se primeni pravilno, trebalo bi da utiče na one sposobnosti koje su neophodne datom sportisti. Neke od tih sposobnosti mogu biti: snaga, jačina, brzina, koordinacija, izdržljivost, ravnoteža, agilnost, eksplozivnost… Pošto su pripremni periodi uglavnom kratkog roka, nemoguće je obraditi apsolutno sve sposobnosti, tako da je najbolje fokusirati se na par njih koje su najpotrebnije u datom trenutku.

Sada kada znamo na šta sve može ovaj program uticati, trebalo bi da znamo i koje su to stavke koje utiču na njega. Glavna varijabla je definitivno sam sportista, ali osim toga treba spomenuti količinu vremena za pripremu, intenzitet i strukturu takmičenja/sezone (koliko često će se takmičiti, kakvi su protivnici, gde se održavaju utakmice/takmičenja,..), opremu i prostorom kojim raspolažemo, eventualno postojanje prethodne povrede, itd.

U ovakvom programu se mogu primeniti treninzi bez dodatnog opterećenja, odnosno samo sa sopstvenom težinom, treninzi sa lakšim ili težim opterećenjem (uglavnom u vidu tegova, ali se mogu primeniti razne tehnike), kao i treninzi u olakšanim i otežanim uslovima.

Zaključak

Ovo je verovatno jedan od najkompleksnijih programa ali je u isto vreme i najdelotvroniji. Podložan je modifikacijama i može se prilagoditi svačijim potrebama, što ga čini veoma popularnim među sportistima i rekreativcima. Kada se sprovede pravilno, pod nadzorom stručnjaka, pozitivni rezultati su zagarantovani. Trening sportskih performansi bismo preporučili svakom sportisti/kinji, kao i rekreativcima koji su se nekada bavili sportom i imaju solidnu podlogu za sprovođenje ovakvog programa. Ukoliko želite da trenirate po ovom principu, naš tim trenera će se postarati da vam kroz personalne treninge obezbedi adekvatan program prilagođen vašim potrebama i ciljevima. Za dodatne informacije možete kontaktirati naš centar putem info@stretch-well.com ili +38169787818.

Povezano:

Kako i zbog čega vežbamo?

 

Najbolje vežbe za jačanje donjih ledja, a možete ih raditi kod kuće

 

Sava, Stretch Terapeut