Efekti i benefiti masaže

Efekti i benefiti masaže

Nekada je masaža bila dostupna samo u vrhunskim banjama ili zdravstvenim ustanovama. Sada je ona široko dostupna i smatra se važnim sredstvom za unapređenje mentalnog i fizičkog zdravlja. Masaža se sve više nudi zajedno sa standardnim tretmanom za širok spektar zdravstvenih stanja i situacija. Ako nikada niste probali masažu, čitajte dalje da biste saznali o njenim brojnim benefitima.

 

Biomehanički efekti

Mehanički pritisak na tkiva:
Smanjuje adheziju (prijanjanje) tkiva
Povećava obim pokreta u zglobu
Smanjuje mišićno-fascijalnu rigidnost
Smanjuje pojačan tonus mišića i fascija

Fiziološki efekti

Dovodi do promena u tkivima i organima:
Aktivira cirkulaciju krvi i limfe
Povecava aktivnost parasimpatičkog nervnog sistema
Povećava dnevnu količinu izlučene mokraće i renalnu filtraciju, uklanja metaboličke otpadne produkte
Izaziva opuštanje i blagostanje

Neurološki efekti

Pomoću refleksne stimulacije:
Smanjuje osećaj bola
Umanjuje nervno-mišićnu razdražljivost
Redukuje mišićnu napetost i grčeve

Psihoemocionalni efekti

Povećava svest o povezanosti tela i uma:
Omogućava osećaj pražnjenja i opuštanja
Snižava nivo anksioznosti

 

Benefiti masaže:
1. Oslobađanje od stresa i opuštanje

Prednost broj jedan masaže je oslobađanje od stresa. Potrebno nam je više istraživanja da bismo tačno utvrdili koliko terapija masažom smanjuje hormone stresa poput kortizola, ali anegdotski dokazi sugerišu da masaže mogu pomoći u smanjenju stresa i podstaći opuštanje.

2. Ublažavanje tenzione glavobolje

Glavobolja od napetosti može se osećati kao da je oko vaše glave umotana uska traka. Uzrok nije u potpunosti shvaćen, ali postoje dokazi da masaže mogu pružiti olakšanje za ovu vrstu glavobolje. Konkretno, pomaže u ublažavanju napetosti mišića u vašoj glavi, vratu i ramenima (što može ublažiti simptome glavobolje).

3. Nesanica (povezana sa stresom)

Kao što smo već spomenuli, masaže pozitivno utiču na stres, a smanjeni nivoi stresa mogu pomoći u podsticanju spavanja.

4. Ublažava bol u leđima

Bilo je vremena kada su odrasli bili veoma pokretni tokom dana. Međutim, s obzirom na količinu vremena koje provodimo naprežući vrat i leđa koristeći mobilne uređaje ili sedeći za stolovima, ti dani su davno prošli. Nažalost, mnogi odrasli imaju bolove u leđima. Međutim, nije sve izgubljeno. Pokazalo se da terapeutska masaža ublažava bol u leđima.

5. Poboljšava protok krvi i cirkulaciju

Terapeutska masaža olakšava cirkulaciju krvi usmeravajući krv bogatu kiseonikom i hranljivim materijama u i iz naših mišića i unutrašnjih organa. Zauzvrat, ovaj poboljšani protok krvi dovodi do rasta, oporavka i zarastanja celog tela.

6. Olakšava sportske povrede

Pre nego što je masažna terapija počela da napreduje u medicinskom sektoru, profesionalni sportisti i treneri su već usvojili terapiju masaže kao deo svojih fitnes režima.

7. Pomaže u borbi protiv depresije

Dugo se smatralo da masaža smanjuje depresiju. Ali nekoliko nedavnih studija pruža ubedljiv dokaz da terapeutski dodir oslobađa one koji pate od depresije. Štaviše, postoje istraživanja koja potvrđuju uticaj terapije masažom na ublažavanje uočenog bola i besa, smanjenje učestalosti, intenziteta i trajanja napada anksioznosti i promena raspoloženja.

8. Pruža ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima

Dokazi koji podržavaju upotrebu masaže za lečenje bolova u mišićima i zglobovima su čvrsti kao kamen. Bilo da je u pitanju hronični bol u leđima, osteoartritis kolena, artritis ruku ili bilo koji drugi oblik reumatizma; Dokazi sugerišu da masaža ne samo da smanjuje bol, već poboljšava opseg pokreta i ukupnu funkciju.

9. Olakšava napetost mišića

Složenost modernog života učinila je ljude napetijim nego ikad – i psihički i fizički. Kao rezultat toga, povrede leđa, ukočenost zglobova i napetost mišića su u stalnom porastu. Nažalost, ovo je trend koji medicinski stručnjaci ne vide da se menja. Međutim, jedan faktor koji bi mogao ublažiti uticaj ukočenosti mišića je terapeutska masaža.

 

Dodatne prednosti masaže

Prednosti se ne završavaju na gornjoj listi. Ima mnogo drugih. Na primer, nedavne studije su dokumentovale korelaciju između terapeutske masaže i poboljšanja kardiovaskularnog zdravlja. Na primer, studija objavljena u International Journal of Preventive Medicine potvrđuje primetan pad krvnog pritiska nakon profesionalne sesije masaže. Postoje mnoge druge prednosti masaže. Međutim, gore navedene tačke su među najčešće citiranim.

 

Pogledati još: https://stretch-well.com/ultimate-recovery/

 

Uroš, Stretch Terapeut