fbpx
Istezanje za svaki dan

Istezanje za svaki dan

Istezanje je mnogo važnije nego što mislite. Vežbe fleksibilnosti su jednako važne kao i kardio trening i trening snage. Zategnuti mišići mogu da izazovu prekomerno opterećenje u zglobovima tokom normalnog svakodnevnog funkcionisanja ili se mogu sami povrediti.
Trebalo bi da preuzmemo aktivnu ulogu u održavanju i poboljšanju dužine naših mišića kako bismo mogli da nastavimo da uživamo u svakodnevnom životu bez bola. Kada se istežemo, poboljšavamo protok krvi u telu i ujedno više hranljivih materija cirkuliše kroz celo telo. Ovo je odličan način da sebi date mentalni predah, da napunite baterije i smirite um.

Na kraju krajeva, svakodnevno istezanje može poboljšati vaše psiho-fizičko zdravlje.

Svakodnevno istezanje može poboljšati vaše držanje i još važnije, vaše zdravlje, smanjuje ili potpuno otklanja bolove i povećava fleksibilnost. Moglo bi se reći da istezanje može da deluje kao protivotrov za položaje u kojima se nalazimo po ceo dan (npr. dugo sedenje, stajanje). Svakodnevnim istezanjem možete očekivati da će doći do velikih promena u vašem telu.

Nakon samo tri nedelje redovnog istezanja možete videti primetnu razliku u tome kako vam je bolje držanje tela, kako su glava, vrat, ramena nekako mnogo lakši, ne oseti se teret na leđima, disanje je mnogo lakše, rad unutrašnjih organa je uravnotežen, praktično ceo organizam radi ujednačeno i u ritmu. Studije su pokazale da posle tri meseca istezanja svakog dan se mogu sprečiti bolesti srca, moždani udar i druga kardiovaskularna stanja.

Kako svakodnevno istezanje utiče na mentalno zdravlje?

Istezanje se u velikoj meri smatra oblikom vežbanja, tako da, kao i trčanje, vožnja biciklom i hodanje koristi vašem mentalnom zdravlju i odlično ublažava stres. Kada se istežete, vaš mozak proizvodi endorfine koji vam pomažu da se opustite. Takođe još jedan od benefita svakodnevnog istezanja je da pomaže da jasnije razmišljate.

Istezanje nas ne čini fleksibilnijim samo u telu, već i u umu. Ako je vaše telo kruto i ukočeno, onda ste rigidni i u svom razmišljanju i načinu na koji pristupate problemima. Istezanjem možemo naučiti i da kontrolišemo neke burne reakcije i da na smirenije načine reagujemo u nekim situacijama.

Svakodnevno istezanje je korisno samo ako koristimo ispravnu tehniku.

Osim mentalnog i fizičkog zdravlja koje nam pruža istezanje, važno je znati da postoji ispravan i pogrešan način za istezanje i u tom slučaju neće biti prednosti za psiho-fizičko zdravlje ako se radi pogrešno. Ako niste sigurni kako da počnete sa istezanjem i da li ćete raditi pravilno, slobodno se obratite profesionalcima koji će vam objasniti sve i omogućiti vam da istezanje bude lakše, jednostavnije. Najbitnija stvar je da sve to radite polako. Neki ljudi su fleksibilniji od drugih, ali često naprave grešku jer pokušavaju da urade neka ekstremna istezanja, što povećava samo rizik od povreda.

Prvo savladajte pravilne oblike istezanja, proverite svoje granice fleksibilnosti i samo uživajte u procesu.

Ukoliko ne znate odakle da počnete, krenite od donjeg dela tela. Kritične oblasti pokretljivosti su u vašim donjim ekstremitetima: listovi, tetive kolena, fleksori kuka, karlica i kvadricepsi na prednjem delu butina. Međutim, svako telo je drugačije, pa ako telo traži da krenete sa leđima i ramenima onda uradite tako.

 

Sve ovo vezano za istezanje možete saznati od nas u našem centru za istezanje i gde možete sa uživanjem da se istežete uz našu asistenciju, a i da naučite kako pravilno da se istežete kod kuće. Možemo da vam pokažemo i razne vežbe za rad kod kuće. Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na 069 78 78 18 ili putem info@stretch-well.com
Pogledajte dostupne usluge na https://stretch-well.com/cenovnik/ 

Jovan, Stretch Terapeut

arrow_top