Kako se izboriti sa plantarnim fascitisom?

Kako se izboriti sa plantarnim fascitisom?

Ništa ne može toliko poremetiti svakodnevni život, koliko bol koji vas sprečava da se krećete. Ukoliko osećate probadajući bol u predelu neposredno ispod pete, trebalo bi odraditi pregled lekara specijaliste. Veoma je moguće da vam je oštećena fascija stopala ili da se čak formirao takozvani petni trn.

Rešenje ovog problema zahteva dosta upornosti, ali metode koje se koriste su vrlo jednostavne i možete odmah početi da ih primenjujete! U nastavku teksta ćete saznati kako zapravo nastaje plantarni fascitis i na koji način da ga se otarasite, a na kraju vas očekuje i kratak video koji će vam definitivno značiti.

Šta je plantarni fascitis?

Plantarni fascitis predstavlja jedno od najčešćih uzroka bola u stopalu. To je patološko stanje koje je izazvano zapaljenjem ili oštećenjem pripoja plantarne, odnosno tabanske fascije.

Plantarna fascija je širok, mrežasti ligament koji povezuje petu sa prednjim delom stopala. Deluje kao amortizer i podržava svod stopala, što doprinosi stabilizaciji pri hodanju. Pri svakom kontaktu sa tlom, tabanska fascija upija dodir i ravnomerno rasporedjuje delovanje sile preko celog stopala.

Koji su simptomi tabanskog fascitisa?

Ono po čemu uvek možete prepoznati ovo patološko stanje jeste neprijatan, probadajući bol sa unutrašnje strane pete. Bol postepeno raste tokom vremena, a uglavnom je jači ujutru kada napravite prve korake nakon ustajanja iz kreveta, ili nakon dužeg sedenja. Nakon neke aktivnosti, bol može da se pojača zbog pojačane iritacije, ali se najčešće ne oseća tokom same aktivnosti, već neposredno nakon prestanka.

Zbog čega nastaje plantarni fascitis?

Nije u potpunosti jasan uzrok nastanka plantarnog fascitisa ali postoji mnogo faktora koji definitivno utiču na to. Neki od njih su:

  • Istrošena obuća, obuća lošeg kvaliteta
  • Prekomerno naprezanje plantarne fascije
  • Loše formiran svod stopala (ravno stopalo)
  • Slabost mišića potkolenice i stopala
  • Mikro traume koje se nagomilavaju vremenom
  • Trčanje po tvrdoj podlozi
  • Nepravilan hod
  • Gojaznost
Kako se otarasiti bola u peti?

Plantarni fascitis je izuzetno teško iskoreniti i najbitniji je kontinuitet u radu. Pre svega, savetujemo vam da se konsultujete sa fizijatrom ili ortopedom koji će uraditi detaljan pregled i dati vam odgovarajuću terapiju. Ukoliko se ne tretira na vreme može dovesti do komplikacija kao što je takozvani pretni trn odnosno “Calcar calcanei”. Petni trn je izuzetno bolan, a nastaje kao posledica hroničnog opterećenja plantarne fascije. Ćelije koje izgradjuju kost skladište kalcijum na mestu najvećeg pritiska i stvaraju kalcifikat koji sprečava dalje oštećenje fascije.

Ovo stanje se leči fizikalnom i kineziterapijom. Najčešće se radi terapija laserom, ultrazvučna i elektroterapija čiji je primarni cilj otklanjanje bola i regeneracija oštećenog tkiva. Pored ovih terapijskih metoda je izuzetno važno raditi i vežbe jačanja mišića stopala i potkolenice kako bi se u potpunosti iskorenio plantarni fascitis.

Ukoliko nemate mogućnosti i vremena da idete redovno na terapije, imamo par saveta kako možete i u kućnim uslovima da se rešite ovog problema. Bol može biti vrlo neprijatan, tako da će upotreba analgetika olakšati dalji oporavak. Preporučljivo je da svako jutro pre nego što ustanete iz kreveta istegnete plantarnu fasciju. To će Vam u velikoj meri olakšati kretanje u toku dana.

Masaža je takodje veoma dobra opcija, možete sami masirati rukama, možete koristiti masažni pistolj, ili možete čak masirati sa nekom tvrdjom lopticom kao na primer za golf. Lopticu stavite na pod i masirajte stopalo u pet linija koje se pružaju od pete do svakog prsta.

Lediranje može da pomogne ukoliko se radi o upalnom procesu plantarne fascije. Često je teško zaspati od bola, a hladna obloga predstavlja prirodni analgetik. Dovoljno je da pred spavanje stavite hladnu oblogu na stopalo i da je držite koliko god vam je prijatno. To će umanjiti bol i olakšaće vam da zaspite.

Vežbe jačanja su neizostavan deo terapije. Fokus bi trebalo da bude na jačanju mišića prednje strane potkolenice i tabanske strane stopala. Mišiće prednje strane potkolenice možete jačati hodanjem uzbrdo, ili prosto podizanjem stopala odnosno približavanjem stopala “cevanici”. Mišići stopala se jačaju uz pomoć, na primer, elastične trake ili običnog peškira. Možete sedeti na podu ili krevetu sa ispruženim nogama i peškir koji držite obema rukama gurate stopalom unapred. Takodje, vežbe u kojima prstima grabite kliker i premeštate ga na drugo mesto su odlične za jačanje mišića stopala.

Ovo stanje može da potraje i godinama, iz tog razloga je važno da se što ranije krene sa primenjivanjem ovih terapijskih metoda. Plantarni fascitis se neće povući tako lako i potrebno je mnogo kontinuiranog rada da bi se tabanska fascija oporavila, a čak i nakon oporavka bi trebalo nastaviti sa vežbama jačanja i istezanja kako bi se sprečilo ponovno vraćanje neprijatnog bola.

U produžetku možete videti i kratak video sa savetima kako da tretirate plantarni fascitis sami:

Stretch Well tim je uvek tu za vas da vam da odgovore na pitanja ako ih imate, a za zakazivanje tretmana istezanja ili masaže uvek nas možete kontaktirati putem mail adrese info@stretch-well.com ili putem telefona 069 78 78 18.

Sava, Stretch Terapeut