Koji je najbolji položaj tela

Koji je najbolji položaj tela?

Najveća inspiracija za naše blogove jesu pitanja naših klijenata, a neka od njih su:

„Kako treba da sedim/ stojim/ ležim pravilno?“

Postoje određeni položaji i pokreti koji će, kada postoji problem u nekom delu tela, olakšati ili otežati simptome koji se javljaju, i tada postoje neke preporuke.

Za određena stanja postoje pokreti koje treba izbegavati, ali dešava se i da su neki pokreti bez razloga zabranjeni. Lekari će uvek preporučiti mirovanje, što je skroz logično kada je rana akutna faza bilo kog stanja koje vas je zadesilo, ali, istraživanja su pokazala da će oporavak zapravo biti najsporiji ako se konstantno miruje. Kada bismo se oslonili na fiziologiju, to svakako ima smisla – smanjuje se pokret, lošija je cirkulacija, samim tim ishrana tkiva i odvođenje štetnih materija. Možete i sami zaključiti da će, sudeći po ovim navedenim stavkama, ceo oporavak teći mnogo sporije i možda se i neće odviti do kraja.

Zapravo, ako se pokretljivost smanji na minimum u određenom stanju, strukture će se sve više skraćivati i sve će teže biti vratiti „normalno“ stanje pogođenih regija.

Da se vratimo na pitanje najboljeg položaja…  Čest odgovor jeste da su leđa prava, rasterećen vrat, kukovi… Međutim, nijedan položaj nije idealan.

Ako smo stalno u jednom položaju znači da su određene strukture više aktivne, a druge manje ili skroz neaktivne. Isto to se dešava sa dužinom mišića, jedni su izduženiji datom pozicijom, dok su drugi skraćeniji. Svakako će položaj voditi nekad u preopterećenje nekih struktura.

Tako da, najgori položaj u kom možete da budete jeste ISTI!

Menjajte položaj, od najpogrbljenijih leđa do ispravljenih, pa prekrstite jednu pa drugu nogu, savijte, opružite, okrenite telo naglavačke… Šta god, samo menjajte položaj, održavajte pokretljivost svog tela. Ustanite sa stolice, kreveta, protegnite se, uradite pregib, čučnite…

I još jedna bitna stavka za kraj – slušajte svoje telo, usmeriće vas na pravi put!


Jovana, Stretch Terapeut