Koliko smo povezani sa našim mišićima

Koliko smo povezani sa našim mišićima?

Veza mišića i nerava

Skeletni mišići su strukture koje ne mogu biti aktivirane bez povezanosti sa nervnim sistemom, odnosno perifernim nervima. Naš nervni sistem grubo možemo podeliti na deo koji radi pod uticajem volje i onaj koji radi automatski.

Nervi koji rade automatski dolaze do mišića koji učestvuju u građi naših organa i ne moramo razmišljati o određenim procesima koji se odvijaju unutar naših creva, pluća, bešike, srca… Ali, onaj drugi deo, za ovu priču mnogo bitniji, jeste pod uticajem volje i ti nervi dolaze do mišića koji će biti zaduženi za pokret i aktivnosti.

Da li snaga mišića rešava sve probleme?

Često se u našem centru za istezanje susrećemo sa klijentima koji se žale na neadekvatno držanje u toku dana i redovnih aktivnosti, i za to je uvek glavni „krivac“ slabost mišića lopatica, trbušnog zida, donjih leđa, itd. Međutim, ono što često zaboravljamo je da i najjači mišić neće moći da se aktivira ako naš mozak to ne naredi!

Znači, kada se omogući snaga mišićima koji su potrebni za povlačenje ramena, držanje karlice u izbalansiranom položaju, ono što vi sami treba da uradite jeste da se setite da povučete ta ramena, aktivirate trbušne mišiće, i tako omogućite da vaše držanje bude kakvo ste zamišljali.

Ovde se jasno vidi bitnost konekcije našeg voljnog dela nervnog sistema sa mišićima koji su u suštini tu da izvedu zadatu komandu.

Fokus, fokus fokus…

Ako se sada osvrnemo na polje treninga, jasno je da će rezultati biti mnogo bolji i pokreti kvalitetniji kada ste sve vreme fokusirani na mišiće koji su aktivni u zadatim vežbama. Takođe, osećaj o međusobnom položaju zglobova u prostoru će omogućiti da stvorite odličnu konekciju sa svojim telom i mnogo bolju kontrolu u bilo kojoj svakodnevnoj aktivnosti ili zahtevnijim vežbama koje tek slede u progresu vašeg treninga.

Danas se u teretanama ispred traka za trčanje nalaze ekrani na kojima možete gledati omiljenu seriju, film, ili prosto nešto pustiti na svom telefonu, i to je super jer vreme mnogo brže prođe, ali ima i svoje mane.

Kada smo skoncentrisani na neke druge stvari, naravno da nam je hod automatizovan i da ćemo hodati bez koncentracije, ali pitanje je kako? Čim se neke strukture zamore, preuzeće druge koje ne bi trebalo, a da nismo ni primetili. Što je aktivnost koju radite na traci zahtevnija, npr. trčanje, ipak je potreban veći fokus ako želite da to odradite pravilno.

Zaključak svega jeste, trudite se da bilo koju aktivnost radite svesno, aktivno i budete potpuno prisutni kako bi kvalitet rada bio maksimalan i telo će vam biti zahvalno.

Budite gospodari svog tela i uma!

 

Jovana, Stretch Terapeut