Zasto i kako vezbamo

Kako i zbog čega vežbamo?

Moderan način života definitivno je „uveo“ fitnes u svakodnevnicu većine, što je faktor koji bi trebalo da ima samo pozitivne efekte. Međutim, ukoliko bilo šta u životu radimo na pogrešan način, pozitivni efekti blede i iskustvo nije baš tako prijatno. Veliki broj klijenata u našem centru, kada im dam do znanja da postoji slaba tačka na telu, mišići koji su prenapregnuti ili pak oni koji nisu aktivirani dugo, kažu „Kako to kad redovno vežbam i jačam svoje telo?!“

Zbog toga, ono što bih želela da pojasnim jeste sledeće:

Da li vežbamo zato što je „moderno“ ili zato što mislimo da je telu potrebno?

Jesmo li sigurni da vežbamo pravilno?

Umemo li da odaberemo kvalitetnog trenera i koje su sve uloge trenera uopšte?

Kako se treba osećati nakon treninga?

Trening kao nametnuta obaveza ili stavka koju stvarno smatramo neophodnom?

Kada pogledamo društvene mreže, veoma veliki broj populacije je posvetio pažnju treningu svog tela i fizičkom izgledu, što je super! Naše telo treba da bude pokretno i zdravo,  i to je prvi cilj zbog kog treba da se trening uvrsti u životni režim. Međutim, upravo ta mogućnost da nam je sve dostupno da vidimo, ume u nama da probudi onaj osećaj „Mogu i ja tako da izgledam i hoću!“ ili „Pogledaj kako on/ona to radi, hajde da probam i ja tako“.

Trening treba da se bazira na celokupnom telu i svakoj mišićnoj grupi mora da se pristupi ponaosob. Složićemo se da se za bilo koju drugu stvar obraćamo stručnjaku: ne prepisujemo sebi lek ili dijagnozu, ne popravljamo sami kvar na veš mašini ili nekom uređaju, ne šišamo kosu (doduše desi se da eksperimentišemo, al nismo većinom zadovoljni), itd. Trening i ceo trenažni proces danas je, po mom mišljenu, shvaćen previše lako i bezazleno.

Danas su teretane često popunjene ljudima koji su došli tu kako bi se to uklopilo u njihov moderan životni stil, koji većina njihovih kolega i prijatelja podržava. Takođe, velika većina, vežbe ne izvodi pravilno tako da vežba postaje opasna po lokomotorni sistem ili pak u boljem slučaju samo nema efekat na željene mišiće. Tada se dešava preopterećenje određenih struktura koje se na neadekvatan način aktiviraju i postiže se veći disbalans između različitih mišićnih grupa oko određenog zgloba što može biti uzrok lošije posture ili pojave bolova u tim regijama.

Jesmo li sigurni da vežbamo pravilno?

Ono što bih želela da naglasim jeste da vežba koju vidite nekada nije tako jednostavna za izvesti kao što izgleda i postoje mnogi faktori i preduslovi koje treba da posedujete da biste izveli određene vežbe i aktivnosti. Neke od klasičnih vežbi kao što su čučanj, sklek, zgib, mrtvo dizanje – su funkcionalne vežbe koje uključuju mnogo mišića i zglobova i celu radnju treba izvesti koordinirano. Ako ste početnik, za to će vam sigurno biti potrebno stručno lice koje će umeti da vam da smernice i da prilagodi nivo vežbe vašim mogućnostima, kako se ne biste povredili.

Svaku vežbu možete olakšati ili otežati raznim varijacijama, ali naravno ovde nije reč o korišćenju veće ili manje težine nego o promeni poluge mišića, delovanja otpora, aktivacije mišića i njihove veće ili manje izolacije. E tu nastupa trener, koji bi trebalo da prepozna sve neželjene pojave prilikom izvođenja vežbi i sve faktore prilagodi pojedincu dok ne dostigne  viši nivo performansa.

Ukoliko se ipak odlučite da trenirate samostalno, možda je dobro da pogledate neke video klipove trenera ili fizioterapeuta koje detaljno uz objašnjenje prikazuju vežbu, i držite se osnovnih vežbi dok se vaše telo ne prilagodi, dok ne savladate kvalitet pokreta u svakoj od datih vežbi, a za varijacije uvek ima vremena. Neka se progres treninga ogleda u kvalitetu pokreta a ne u raznovrsnosti i varijabilnosti vežbi. To je ipak već neki viši nivo.

Treća opcija koju kao početnik imate jeste možda da za početak se prepustite treneru, a kada već savladate određene stvari, nastavite samostalno svoj trenažni proces.

Umemo li da odaberemo kvalitetnog trenera i koje su sve uloge trenera uopšte?

Kvalitetan trener prvo mora da poseduje znanje iz relevantnih oblasti, koje će mu omogućiti da vam kreira kvalitetan program i u toku samog trenažnog procesa ga prilagođava vama, bilo da ste rekreativac ili profesionalni sportista, svaki plan mora biti detaljno izrađen po individualnim mogućnostima, zahtevima, ciljevima, godinama, polu.

Druga, ništa manje bitna stavka – osoba koja vas trenira mora biti posvećena samo vama i vašem treningu, bez distrakcija i obavljanja drugih privatnih stvari u toku vašeg treninga. To nije slučaj koji se često sreće u današnje vreme, ali je nešto na šta treba obratiti pažnju poprilično, zbog vaše bezbednosti, napretka, kvaliteta treninga, motivacije i uostalom poštovanja i korektnog odnosa trener-klijent.

Trener mora da zna kako da motiviše svakog klijenta ponaosob, jer svako ima svoju životnu priču, dnevnu rutinu, karakterne osobine i svoj razlog zbog kojeg je trenutno tu. Pristupi se definitivno moraju razlikovati s obzirom da je svaki sklop ljudskog tela, mentalni i fizički, unikatan. Tu je da vas bodri, uputi konstruktivnu kritiku na profesionalan način ali i kompliment, pohvalu… Mora umeti da dozira trening i da sluša sopstvenog klijenta, ali opet i da ga ponekad pogura preko trenutnih limita. Balans je ključ koji će održati odnos između željenog napretka i prevelikog napora koji vodi odustajanju. Ponekad, vaš trener će biti i neko ko će saslušati problem koji vas muči, bilo da je vezan za vaše telo, dijetu, nešto na poslu ili kod kuće, što danas nije bilo po meri. Sve u svemu, kad sumiramo sve ove podatke, naći kvalitetnog trenera, ni malo nije lako!

Kako se treba osećati nakon treninga?

Pojedinci kojima se trening stvarno „uvukao“ u dnevnu rutinu, reći će da je to stavka bez koje ne funkcionišu i potpuno su druga osoba kada trening biva urađen. Koncentracija, bolja energija, osećaj zadovoljstva uprkos težini u nogama, rukama, leđima, koji su vršili zahtevne aktivnosti. Naravno, estetska priroda je uvek bitan faktor koji utiče na samopouzdanje vežbača, te se samim tim prožima kroz druge životne oblasti.

Iste te osobe reći će i da im se nekada ne trenira ili da je teško i naporno, ali, uvek nakon treninga ostane misao kako je sve mnogo bolje i kako je vredelo malo muke. Opet, nekada prija i ostati kod kuće kada se osećate da ste bez snage, i da trening ne bi bio pametna opcija. Tada regenerišite telo, skupite snagu i sutra u nove pobede, jer su jedino pokret i aktivnost ono što može odneti pobedu u trci na duge staze.

Ukoliko vas zanima, ovde možete naći korisne informacije o korektivnom treningu, a ukoliko biste da počnete da trenirate sa nama, molimo vas da nas kontaktirate putem broja 069 78 78 18 ili email adrese info@stretch-well.com

Jovana, Stretch Terapeut