fbpx

Balističko istezanje se sastoji od brzih naizmeničnih istezanja i kontrakcija istih mišićnih grupa (korišćenje momenta inercije – zibanja kako bi prevazišli naš krajnji opseg kretanja). Prema mnogobrojnim istraživanjima spada u POTENCIJALNO rizične načine istezanja jer izduženi mišić se refleksno (miotatički refleks) skraćuje time povećavajući šansu da dođe do prekida vezivnog tkiva i mišićnih vlakana. Međutim, šta nam govori realnost? Uzećemo tenis kao primer. Ako ste primetili, igrači na zagrevanju desetine puta izvedu isti pokret (na primer “forehand”) velikom brzinom u nekoliko sekundi. Navedeni brzi pokreti su zapravo balistički! Trebalo bi vam biti jasno da NE postoje opasne vežbe, već postoje vežbe koje se izvode na opasan način. Na primer, ako vodite sedentarni način života i uđete prvi put u teretanu i krenete da radite čučanj sa dvoručnim tegom, onda se može reći (bez ikakvih sprovedenih istraživanja) da spadate u POTENCIJALNO rizičnu grupu ljudi jer možete veoma lako da se povredite (takva vežba je za vas u tom trenutku opasna za izvođenje). Ista stvar je i za balističko istezanje, ako ga izvodimo po prvi put u životu ne želimo odmah da koristimo najveće moguće zamahe (čime povećavamo moment delovanja na zategnutu mišićnu grupu) jer ćemo se povrediti, već koristimo mali zamah (dobro utrenirani sportisti koriste i veće zamahe) koji će nam pomoći da se istegnemo pola centimetra, 1 centimetar više u odnosu na naš krajnji opseg (end of range) jer na taj način povećavamo jačinu i fleksibilnost mišića.

Vrste balističkog istezanja

Postoje pulsirajuće i dinamičko balističko istezanje. Pulsirajuće podrazumeva kraće brže zamahe (na primer povećanje fleksibilnosti zadnje lože) koji nam pomažu da uđemo – izađemo iz našeg krajnjeg opsega, dok dinamičko balističko istezanje podrazumeva veći raspon zamaha (na primer kod uvežbavanja “forehand-a” u tenisu ili kod uvežbavanja udaraca nogama u karateu, kik-boksu, itd…). Pulsirajuće balističko istezanje se izvodi u velikom broju ponavljanja (40-80 zamaha u minuti), i predstavlja sjajan način da povećate vreme provedeno u krajnjem opsegu i time date vremena vašem centralnom nervnom sistemu (CNS-u) da se “navikne” na novi – veći opseg pokreta. Dinamičko balističko istezanje podrazumeva manji broj ponavljanja (5-20) u odnosu na pulsirajući metod jer je veći zamah (moment) tokom izvođenja pokreta.

Prednost balističkog istezanja u odnosu na na primer pasivno istezanje je u tome što kod pasivnog istezanja pod dejstvom spoljašnje sile (na primer partnera ili partnerke) dolazimo u krajnji opseg (koji je nelagodan) i u toj poziciji se zadržavamo minimum 20-ak sekundi, dok kod balističkog istezanja moment inercije (zamah) nam omogućava da se polako prilagodimo krajnjem opsegu kretanja i na taj način šaljemo informaciju našem CNS-u da se nalazimo u “sigurnoj zoni” u kojoj se nećemo povrediti, a samim tim biće i prijatniji osećaj.

 

Damjan, Stretch Terapeut