fbpx

Šta su diuretici?

 

Diuretici spadaju u kategoriju lekova koji povećavaju količinu vode i natrijuma u telu koji se kasnije putem urinarnog trakta eliminišu iz organizma (konstantna potreba za odlaženjem u wc).

U medicinske svrhe koristi se npr. za izbacivanje viška tečnosti iz organizma kod pacijenata koji imaju problem sa hipertenzijom (povišenim krvnim pritiskom).

U “bodybuildingu” diuretici su postali jedan od najpopularnijih načina za postizanje “iseckanog” (“shredded”) tela pre samog izlaska na binu i pored toga što spadaju u grupu nedozvoljenih supstanci (nažalost dolazi do njihove zloupotrebe).

Mnogi takmičari u diureticima vide čarobne pilule koje će im pomoći da smanje višak tečnosti u telu.

Ali kao i sve u životu, tako i diuretici imaju svoje dobre i loše strane.

 

Diuretici koji se najčešće koriste u “bodybuildingu” su:

1.Lasiks

2.Aldakton (Spironolakton)

3.Diazid (Tiazid)

 

Lasiks spada u kategoriju najčešće korišćenih lekova zbog (pretpostavićete) niske cene.

Isti spada u grupu najmoćnijih diuretika koji se najčešće koristi za smanjenje krvnog pritiska (u slučaju hipertenzije), otoka, toksina u krvi… Lasiks deluje direktno na bubrege, u kojima, zajedno sa vodom “čisti” telo od natrijuma, kalcijuma i drugih važnih hranljivih sastojaka.

Loša strana Lasiksa je ta što može izazvati ozbiljne neželjene efekte kao što su zgrušavanje krvi, nizak krvni pritisak, bubrežna insuficijencija (smanjenje bubrežne funkcije što za posledicu ima nagomilavanje azotnih materija u krvi, što će rezultirati prestankom izlučivanja mokraće).

 

Aldakton (Spironolakton) takođe deluje na bubrege, ali u poređenju sa Lasiksom ima manje neželjenih efekata. Spada u blaži diuretički lek koji se ne sme koristiti više od 2 – 3 puta dnevno i ne duže od 2 dana (50mg dnevno podeljeno u dve do tri doze). Glavna stvar kod ovog diuretika je ta što ne uklanja kalijum iz tela (kao što to čini Lasiks). To nam govori da dodatna upotreba kalijuma u kombinaciji sa Aldaktonom je suvišna jer u suprotnom rizikujemo da narušimo balans hranljivih sastojaka i elektrolita.

 

Diazid je sličan Aldaktonu jer ne eliminiše kalijum iz tela. Dakle, važi slično pravilo. Nije potrebno suplementiranje kalijumom, a upotreba Dijazida treba da bude ograničena na dva dana. Ovi dani su noć pre i na dan takmičenja (jedna tableta od 12mg po upotrebi).

 

Iz tog razloga, ključna stvar kod “bodybuildera” prilikom upotrebe navedenih medikamenata je vreme korišćenja istih jer u suprotnom se veoma lako mogu narušiti “obline tela”.

 

Šta je zaključak?

 

Diuretici u “bodybuildingu” zaista mogu da pomognu takmičarima da smanje “višak” tečnosti iz tela i time dobiju zadovoljavajući izgled na dan takmičenja, ali da li su isti spremni da zdravljem plate cenu?

Problemi sa srcem, bubrezima, grčevima, mentalni problemi ili čak srčani napadi su mogući kada se diuretici zloupotrebljavaju.

 

Damjan, Stretch Terapeut